Bootonderhoud

Schimmel of weervlekken op uw boottent? Dit kunt u doen!

In onze zeilwasserij komen wij maar al te vaak boottenten tegen die onder de schimmel en/of weervlekken zitten. Deze schimmel ontstaat voornamelijk aan de binnenkant van de bootkap. Waar komt het vandaan? Wat kunt u er tegen doen? En misschien wel het belangrijkste: hoe zorgt u ervoor dat de schimmel weg blijft? Wij leggen het u uit!

Oorzaken schimmel/weervlekken in uw boottent

Om de schimmel zo goed mogelijk te bestrijden is het vooral belangrijk om eerst na te gaan wat de oorzaak van de schimmel is. De kans is namelijk heel groot dat de schimmel na reiniging weer terugkomt als de bron van het probleem niet aangepakt wordt. Vandaar dat wij in deze blog bij deze stap beginnen en niet de reiniging van uw kap.

Schimmel of weervlekken in uw boottent kan door meerdere oorzaken komen. Mogelijke oorzaken van schimmel in uw boottent zijn:

  • Vocht in de boot
  • Onvoldoende ventilatie van uw boot
  • Koken / etensresten aan boord
  • Schimmeldeeltjes in de lucht
  • Oude schimmelresten in uw boot

Vocht in de boot

U weet vast en zeker hoe warm en klam het kan worden onder een boottent. Dit is dan ook de voornaamste reden van schimmel/weervlekken aan de binnenkant van uw kap. Wanneer er water achterblijft in uw boot en u uw boottent na het varen direct bevestigd creëert u de perfecte omgeving voor schimmels om zich te vermenigvuldigen. Vooral op warme dagen kan het flink gaan broeien in uw boot en kan de schimmel zich razendsnel verspreiden.

Onze tip is dan ook uw boot eerst goed te laten ventileren alvorens u de bootkap bevestigd. Dit werkt uiteraard alleen wanneer het vocht kan verdampen en het droog blijft.

Onvoldoende ventilatie van uw boot

Heeft uw kap geen ventilatiepunten/kokers? Dan is het wellicht verstandig een aantal ventilatiepunten aan de brengen op uw kap. Dit is een aanpassing die een zeilmaker gemakkelijk voor u kan maken. Dit lost ook gelijk het probleem op welke hierboven geschetst werd. Het direct bevestigen van uw boottent na een stuk te hebben gevaren is dan namelijk wél mogelijk. De ventilatiekokers zorgen namelijk voor een doorstroom van lucht in uw boot.

Wij kunnen overigens ook ventilatiepunten voor u aanbrengen op uw kap. De kosten per punt zijn €70,-. Let op! Wij voeren enkel reparaties/aanpassingen uit in combinatie met reinigen en impregneren. Zie hieronder een voorbeeld van zo’n ventilatiekoker. (Links buitenkant, rechts binnenkant van uw boottent)

Koken / etensresten aan boord

Zorg er altijd voor dat etensresten niet aan boord blijven liggen als u uw boot afsluit. Laat uw boot schoon achter en de kans op schimmel wordt gelijk een stuk kleiner. Zorg ook voor goede ventilatie wanneer u kookt op uw boot of verwijder zelfs geheel de boottent wanneer u eten bereidt.

Schimmeldeeltjes in de lucht

Schimmel in uw boottent is niet altijd geheel door eigen toedoen. Sommige delen in Nederland hebben een hoger aantal schimmeldeeltjes in de lucht zitten. Hier valt uiteraard vrij weinig aan te doen. De enige optie met betrekking tot dit probleem zou zijn: uw boot op een andere plek stallen/aanleggen. Uiteraard wilt u waarschijnlijk uw fijne plekje niet verlaten, maar de schimmel zal in dit geval helaas een terugkerend probleem blijven zijn.

Oude schimmelresten in uw boot

Het is heel belangrijk om uw boot zelf goed schoon te maken zodra uw kap weer schimmel/weervlekken vrij is. Sporen van schimmel kunnen namelijk altijd achterblijven in uw boot. Denk hierbij ook zeker aan uw frame. Deze staat in direct contact met uw kap en de kans is groot dat hier nog resten op zitten. Even een goede poetsbeurt aan uw boot geven is daarom geen overbodige luxe!

Schimmel bestrijden

En dan nu de hamvraag: hoe kom ik van die rottige schimmel af?

Zelf schimmel uit uw boottent verwijderen

Uiteraard raden wij altijd aan uw kap professioneel te laten reinigen, mocht u tóch zelf aan de slag gaan dan zijn er een aantal punten waar u zeer goed op moet letten. Vooral met het gebruik van schimmel-/weervlekkenreinigers is het verstandig voorzichtig te werk te gaan. Deze middelen bevatten namelijk vaak blekende bestanddelen zoals natriumchloride. Mocht u wel eens een weervlekkenreiniger gebruikt hebben, dan is u vast de bleeklucht die van het product afkomt niet onopgemerkt gebleven.

Bij verkeerd gebruik kan uw kap (blijvend) verkleuren. Een goede dosering is dan ook erg belangrijk. Daarna raden wij altijd aan om de middelen niet te lang in te laten trekken. Hierdoor bent u waarschijnlijk wel een aantal behandelingen verder

Schimmel aan uw boottent professioneel laten reinigen

Kies ervoor om uw boottent professioneel te laten reinigen bij MT Zeilwasserij. Zo bent u verzekerd van een optimaal resultaat. Bekijk deze pagina voor meer informatie en bekijk hier onze prijzen.

Reinigen boottenten voor & na foto’s